ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ-ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΟΣΤΕΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Ο Ιπποκράτης ο πατέρας της Ιατρικής είπε «Κάλλιον εστί προλαμβάνειν ή θεραπεύειν» Εφόσον μιλάμε για προληπτικο-συντηρητική αγωγή ίσως θα ήταν σκόπιμο ν’ αναφερθούμε στην αρχαία Κίνα, μια χώρα με έναν απ’ τους αρχαιότερους πολιτισμούς. Οι γιατροί πρώτης κατηγορίας –όπως τους ονόμαζαν– (καθηγητές), την πρώτη περίοδο του πολιτισμού της Κίνας, ήταν εκείνοι που όχι μόνο μπορούσαν να θεραπεύσουν τις διάφορες ασθένειες, αλλά να προλάβουν μια κατάσταση ασθένειας, δηλαδή να την εμποδίσουν να εμφανισθεί. Στην αρχαία Κίνα, μόνο οι γιατροί δεύτερης κατηγορίας, όπως ονόμαζαν τους απλούς γιατρούς, περίμεναν μέχρι οι ασθενείς τους ν’ αρρωστήσουν για ν’ αρχίσουν να τους θεραπεύουν. Δηλαδή όταν εκδηλωνόταν η ασθένεια και τα συμπτώματα κι οι ενδείξεις της ασθένειας ήταν ολοφάνερες.

Γι’ αυτό στην Κίνα συνέβαινε κάτι που σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ παράξενο. Οι γιατροί πληρώνονταν όταν οι άνθρωποι ήταν υγιείς κι η πληρωμή σταματούσε αυτόματα όταν ο ασθενής αρρώσταινε.

Αυτό σήμαινε ότι ο γιατρός όχι μόνο δεν πληρωνόταν, αλλά θα πλήρωνε και τα φάρμακα και γενικά όλο το κόστος της θεραπευτικής αγωγής μέχρι να γίνει ο ασθενής καλά. Αυτό αποδεικνύει το πόσο μεγάλη σημασία έδιναν στην πρόληψη και τη διατήρηση της καλής υγείας περισσότερο παρά στη θεραπευτική αγωγή.

Η σημερινή Ιατρική πολύ λίγο έχει εμπεδώσει την ιδέα της πρόληψης. Η συμμετοχή της στην υγεία εστιάζεται στη θεραπεία της αρρώστιας που εκδηλώνεται με τα συμπτώματά της και προσπαθεί να τα καταστείλει με τη χορήγηση φαρμάκων.

Το να δίνουμε όμως φάρμακα για ασθένειες που ήδη έχουν εμφανιστεί, προσπαθώντας να καταπολεμήσουμε τα συμπτώματα, είναι σαν τον γεωργό που περιμένει να πεινάσει για να πάει να σπείρει σιτάρι, ή να πάει να σκάψει ένα πηγάδι, όταν πλέον η δίψα του είναι ανυπόφορη.

Πολλές φορές οι άνθρωποι αισθάνονται κουρασμένοι και καταβεβλημένοι, και πιστεύουν ότι είναι άρρωστοι. Παρ’ όλο που από παθολογικής πλευράς μπορεί να μην προκύπτουν ενδείξεις ότι το άτομο είναι άρρωστο, για την οστεοπαθητική όμως μια τέτοια κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί ως προκλινική φάση της ασθένειας. Μια τέτοια λοιπόν κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό, πολλές φορές για αρκετά χρόνια, μέχρι να εμφανισθεί σαν μια εξωτερική ασθένεια. Αν όμως το άτομο αυτό υποβαλλόταν σε προληπτικο-συντηρητική αγωγή, η κόπωση που θα αισθανόταν θα ελαχιστοποιούταν, αλλά επιπλέον θα ελαχιστοποιούταν κι η δυνατότητα στο μέλλον να εξελιχθεί σε πρόβλημα υγείας. Άτομα που υποβάλλονται σε προληπτικο-συντηρητική αγωγή και που εμφανίζουν πρόωρα σημάδια γήρατος ως αποτέλεσμα εγκεφαλικών σκληρύνσεων ή άλλων αιτιών, αλλάζουν συμπεριφορά και αισθάνονται πολύ καλύτερα.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της οστεοπαθητικής αγωγής είναι τόσο φανερά (αν το πρόβλημα δεν είναι προχωρημένο και πολύ παλιό) και τόσο εντυπωσιακά, ώστε να παρατηρούμε αμέσως μετά από ορισμένες οστεοπαθητικές συνεδρίες, διανοητική διαύγεια και μια φυσιογνωμία που φαίνεται πιο νεανική, ξεκούραστη, μια φυσιογνωμία με ενεργητικότητα και ευεξία ως απόρροια της καλής υγείας. Αυτό το παρατηρούν φίλοι και γνωστοί καθώς και συγγενείς που ίσως δεν γνωρίζουν καν ότι ο ασθενής έχει αρχίσει οστεοπαθητική αγωγή. Πάντως, η πρόωρη οστεοπαθητική ανάλυση και η προληπτικο-συντηρητική αγωγή δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα.​

Αυτός είναι και ο σκοπός της Οστεοπαθητικής ως μιας νέας επιστημονικής μεθόδου, που έχει ως κύριο και πρώτιστο στόχο να βοηθήσει τον κόσμο να κατανοήσει και να εφαρμόσει, όπως στην περίπτωση της αρχαίας Κίνας, αυτό που είπε ο Ιπποκράτης: «Κάλλιον εστί προλαμβάνειν ή θεραπεύειν».

Αυτό κάνει ακριβώς η Οστεοπαθητική, δίδει την μεγαλύτερη έμφαση στο «προλαμβάνειν ή θεραπεύειν», εφαρμόζοντας προληπτική οστεοπαθητική αγωγή και προλαμβάνοντας δυσάρεστες καταστάσεις.
Η οστεοπαθητική κάνει κάτι πολύ σπουδαίο και … το κάνει πολύ καλά. Κάνει αυτό ακριβώς που χρειάζονται τα όργανα του σώματός μας για να είναι και να παραμένουν υγιή.

Α) να νευρώνονται καλύτερα

Β) να αιματώνονται καλύτερα
Γ) να δέχονται επαρκή λεμφική ροή

​Να θυμόμαστε πάντα ότι το σώμα έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται, δηλαδή να διορθώνει τα προβλήματά του. Η οστεοπαθητική για να πετύχει τον στόχο της με ειδικές τεχνικές απομακρύνει τις παρεμβολές (εμπόδια ή συμπιέσεις νεύρων από υπεξαρθρήματα ή ημιεξαρθρήματα στην σπονδυλική στήλη) ημιεκτόπιση ή πίεση στα μεσοσπονδύλια νεύρα που προκαλούν ενόχληση ή ερεθισμό, δηλαδή δυσλειτουργία της σπονδυλικής άρθρωσης, κακή ευθυγράμμιση ή βλάβη (osteopathic spinal joint lesion), επιτρέποντας έτσι την ελεύθερη ανεμπόδιστη ενεύρωση των οργάνων του σώματος.
Ελεύθερα πλέον τα όργανα από φραγμούς που παρεμποδίζουν την λειτουργία τους, στέλνουν και λαμβάνουν μηνύματα (με μορφή νευρικών ώσεων) ανεμπόδιστα από και προς τον εγκέφαλο ο οποίος είναι το κύριο όργανο του νευρικού μας συστήματος. Τα μηνύματα αυτά έχουν σκοπό την καλύτερη λειτουργία και βελτίωση των οργάνων και συστημάτων που έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να αυτοθεραπεύεται και να αυτοδιορθώνει τα περισσότερα προβλήματά του.
​Αυτήν την κατεξοχήν προτροπή του Ιπποκράτη (του Πατέρα της Ιατρικής) που είναι «Κάλλιον εστί προλαμβάνειν ή θεραπεύειν» ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ Η ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ-ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ.

Όσο πιο προχωρημένο το πρόβλημα τόσο δυσκολότερο το έργο μας. Πόσο καλύτερα για το άτομο αυτό θα ήταν, αν είχε κατανοήσει την αξία της Οστεοπαθητικής σαν μέθοδο πρόληψης, επισκεπτόμενος, από καιρό σε καιρό, τον Οστεοπαθητικό του και κάνοντας μια γενική προληπτική οστεοπαθητική αγωγή. 


Κλινικές μελέτες και στατιστικές στις ΗΠΑ έχουν αποδείξει, ότι άτομα που υποβάλλονται κατά την διάρκεια της ζωής τους σε τακτά διαστήματα, σε προληπτική οστεοπαθητική αγωγή, επαυξάνουν πολύ σημαντικά την πιθανότητα να είναι ακμαίοι, υγιείς σωματικά και διανοητικά.

Αυτό επιτυγχάνεται με γενική οστεοπαθητική αγωγή που καλύπτει όλη τη σπονδυλική στήλη που νευρώνει όλα τα όργανα του οργανισμού.

Στις ΗΠΑ και σε άλλες πολιτισμένες χώρες υπάρχουν άφθονα παραδείγματα όπου η Οστεοπαθητική είναι πλατιά διαδεδομένη και πολλοί άντρες και γυναίκες που έχουν φθάσει σε βαθιά γεράματα εξακολουθούν να υποβάλλονται σε Προληπτικό -Συντηρητική Οστεοπαθητική Αγωγή. Η απόφαση σας να υποβάλλεσθε σε τακτική Προληπτικό -Συντηρητική Οστεοπαθητική Αγωγή, είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που παίρνετε στη ζωή σας.

Αν έχετε αρχίσει οστεοπαθητική αγωγή για κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως μια ισχιαλγία ή δισκοπάθεια ή για οστεόφυτα στον αυχένα, όταν θα τελειώσετε με τις βασικές θεραπείες για το συγκεκριμένο πρόβλημά σας και θελήσετε ν’ αρχίσετε προληπτική οστεοπαθητική αγωγή, πείτε το στον οστεοπαθητικό σας, έτσι ώστε να καταγραφούν στο ιστορικό σας, στην ειδική κάρτα του αρχείου σας, τα ειδικά σημεία που χρειάζονται προσοχή για μια πετυχημένη Προληπτικό -Συντηρητική Οστεοπαθητική Αγωγή.

Σκοπός της προληπτικής οστεοπαθητικής αγωγής είναι να βοηθηθεί ο ασθενής, έτσι ώστε να συντηρείται και να διατηρείται με φυσικό τρόπο σε όσο το δυνατόν καλύτερη υγεία.