Αλέξανδρος Μανωλίδης

Χειροπρακτικός σπονδυλικής στήλης (Spineworks)
Φυσικοπαθητικός - Ιριδολόγος – Ρεφλεξολόγος

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι είναι οι διευθετήσεις και γιατί γίνονται;
Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στη Χειροπρακτική είναι οι διευθετήσεις. Ο όρος αυτός δεν είναι γνωστός σε άτομα που δεν έχουν έρθει σ’ επαφή με το συγκεκριμένο είδος αγωγής. Η διευθέτηση, ή αλλιώς η επαναφορά των μετατοπισμένων σπονδύλων και οστών, δεν είναι μέθοδος συνηθισμένη, όμοια με τη χειρομάλαξη και την κινησιοθεραπεία. Είναι μια συγκεκριμένη αγωγή που γίνεται με τη δεξιοτεχνία των χεριών του χειροπράκτη (spineworker) που επαναφέρει τη δομή των σπονδύλων στη φυσιολογική τους θέση.
 

Η μέθοδος των ανατάξεων δεν είναι ίδια για όλους. Είναι διαφορετική επίσης κι από συνεδρία σε συνεδρία. Είναι πάντα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κάθε ατόμου που υποβάλλεται σε Χειροπρακτική αγωγή. Είναι προσαρμοσμένη στα μηχανικά προβλήματα που παρουσιάζονται σε κάθε περιστατικό και συνεδρία.

Τι κάνουν οι ανάταξεις;
1. Σταματάνε την πίεση που δέχεται το νεύρο στην έξοδό του από το μεσοσπονδύλιο τρήμα.

2. Σταματάνε το μυϊκό σπασμό, ώστε οι μύες και οι σπόνδυλοι να έχουν ελεύθερη ακτίνα κίνησης. 

3. Απομακρύνουν τις ινώδεις συμφύσεις γύρω από το μεσοσπονδύλιο τρήμα και σταματάνε τον ερεθισμό ή τη φλόγωση του νεύρου.

4. Επαναφέρουν τη φυσιολογική δομοστατική ισορροπία του σώματος.

5.  Μεταβάλλουν τις εσωτερικές και ενδοκρανιακές πιέσεις.

6. Αποσυμπιέζουν αγγεία που προκαλούν αναιμία στα αντίστοιχα όργανα.

7. Βελτιώνουν και αποκαθιστούν τους μηχανισμούς του σώματος, έτσι ώστε η ομαλή δομή να σημαίνει ομαλή λειτουργία.

8. Επαναφέρουν την ισορροπία μεταξύ συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.

9.  Μεταβάλλουν, αποκαθιστώντας την υδροστατική πίεση του υγρού της σπονδυλικής στήλης.

10. Συντελούν στην καλύτερη εννεύρωση των αιμοφόρων αγγείων.

11.  Διασπούν τις διάφορες επίμονες αντανακλάσεις του πόνου.

12. Υποβοηθούν τα όργανα του σώματος να στέλνουν και να λαμβάνουν μηνύματα (με μορφή νευρικών ώσεων) ανεμπόδιστα από και προς τον εγκέφαλο.


Οι διευθετήσεις, ή αλλιώς η επαναφορά των μετατοπισθέντων σπονδύλων και οστών, είναι μια ορισμένη αγωγή, η οποία γίνεται με τη δεξιοτεχνία των χεριών του Spineworker που επαναφέρει τη δομή των σπονδυλικών σωμάτων στη φυσιολογική τους θέση.

Πονάει ο ασθενής κατά τη διάρκεια των διευθετήσεων;
Το αίσθημα που προκύπτει από μια αγωγή είναι η ανακούφιση. Πολλοί το παραλληλίζουν με εκείνο που νιώθει κανείς όταν τεντώνεται. Οι διευθετήσεις είναι λεπτοί, αλλά ακίνδυνοι χειρισμοί που δεν προκαλούν πόνο, αλλά αντίθετα ανακουφίζουν.

Υπάρχει κίνδυνος ή παρενέργειες από την αγωγή;
Είναι μια απόλυτα φυσική μέθοδος και προσέγγιση στα θέματα υγείας που μόνο καλό μπορεί να φέρει, διότι βοηθάει ευεργετικά και δεν επεμβαίνει βίαια στις διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Πότε εμφανίζονται τα αποτελέσματα της αγωγής;
Αυτό εξαρτάται:

  • από τη φύση του προβλήματος
  • από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου,  που υποβάλλεται στην χειροπρακτική αγωγή
  • από το πόσο χρονικό διάστημα υπάρχει το πρόβλημα
  • από το πόσο υγιεινή ζωή κάνει το συγκεκριμένο άτομο

    Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Ο κάθε οργανισμός έχει μία ιδιομορφία, μία ιδιαιτερότητα την οποία πρέπει να σεβαστούμε. Συνεπώς η πορεία της αγωγής και η βελτίωση μετά από κάθε συνεδρία είναι διαφορετική για το κάθε άτομο.  

Σε τι μπορεί να ωφελήσει η συνεδρία ορισμένες ομάδες ηλικιών και ατόμων;
 

Οι ηλικιωμένοι:

Η προληπτική και συντηρητική αγωγή, όπως εφαρμόζεται στα διάφορα κέντρα των προηγμένων χωρών του εξωτερικού, έχει δώσει ζωντάνια, χαμόγελο, διάθεση για ζωή, σε πολλούς ηλικιωμένους και νέους.

 

Η Χειροπρακτική είναι ικανή ν’ απαλλάξει σε πάρα πολλές περιπτώσεις από τη φοβία, τη μοιρολατρία, τον πεσιμισμό, να καταργήσει τα μπαστούνια και τους πόνους που συνήθως συνοδεύουν τις προχωρημένες ηλικίες. Εκείνοι που ασχολούνται με καθιστική εργασία, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για απόκτηση συνηθειών στη στάση τους, η οποία παραμορφώνει τη σπονδυλική τους στήλη και είναι πρόξενος πολλών ανωμαλιών. Η κατά διαστήματα προληπτική αγωγή, τους βοηθά να διατηρήσουν το σώμα τους ακμαίο και χωρίς προβλήματα. Ειδικές αναπροσαρμογές και διορθώσεις για την πλάτη, τη μέση, τον αυχένα και τα άκρα, βοηθούν στη διατήρηση της κινητικότητάς τους και την εξάλειψη διάφορων συνηθειών που οδηγούν αναπόφευκτα στη δημιουργία προβλημάτων υγείας.

Οι αθλητές: 

Είναι γνωστό ότι οι ποδοσφαιριστές, οι καλαθοσφαιριστές, οι αθλητές του στίβου και άλλες κατηγορίες αθλητών, στην προσπάθεια τους να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, ακολουθούν εξοντωτικά προγράμματα προπόνησης, αλλά και κατά τη διάρκεια των αγώνων τους, εντείνουν υπερβολικά τις δυνάμεις τους για μια καλύτερη απόδοση κι εμφάνιση. Αυτή η ένταση, οι πτώσεις τους, τα απότομα τινάγματα, τα ξαφνικά στριψίματα του κορμού, του αυχένα ή κάποιου μέλους του σώματός τους, μπορούν να προκαλέσουν παραμόρφωση κάποιας άρθρωσης, για την οποία πρέπει να ληφθεί έγκαιρη μέριμνα. ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πρόκλησης μελλοντικών ανωμαλιών. Επομένως, και στην περίπτωση των αθλητών οι συνεδρίες μπορούν να βοηθήσυν προληπτικά. 

Συνιστούν oι Φυσικοπαθητικοί τη λήψη φαρμάκων;

 

Η Φυσικοπαθητική αγωγή δεν περιλαμβάνει καθόλου φάρμακα. Η Φυσικοπαθητική προτείνει μια εναλλακτική λύση για τα προβλήματα, την αδιαθεσία, τον πόνο.

Η Φυσικοπαθητική έχει ως βασικό της στόχο, όχι την καταπολέμηση των συμπτωμάτων, αλλά της αιτίας του προβλήματος. Εντούτοις, οι Φυσικοπαθητικοί αναγνωρίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα φάρμακα είναι απαραίτητα, αλλά δεν είναι το αντικείμενό τους να δίνουν φάρμακα. Άλλωστε, δεν είμαστε ιατροί της Κλασικής ενφαρμάκου θεραπευτικής.

Ποια θέση κατέχει το λειτούργημα του Φυσικοπαθητικού (spineworker) μέσα στο επιστημονικό στερέωμα των ανθρώπων που ασχολούνται με την υγεία;


Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη Παιδεία στις εναλλακτικές επιστήμες υγείας. Αντιθέτως, στο εξωτερικό έχουν αποκτήσει φήμη και ευρεία αποδοχή από τον κόσμο, αλλά και το ιατρικό επάγγελμα. Κι αυτό όχι τυχαία. 

Για να ασκήσει κάποιος στην Αμερική το επάγγελμα του φυσικοπαθητικού χρειάζεται πενταετή φοίτηση σε ειδικό τμήμα Κολεγίου.

 

Εγώ φοίτησα στη σχολή ολιστικών επιστημών υγείας NHS επί σειρά 5 ετών και πήρα τον τίτλο του Φυσικοπαθητικού.

 

Χρειάζεται η επίσκεψη προληπτικά, ακόμη και όταν δεν νιώθουμε πόνο ή ενόχληση;
Η προληπτική αγωγή - συντήρηση πρέπει να γίνει μέλημα κάθε ανθρώπου, αν δεν θέλει να αντιμετωπίσει μελλοντικά προβλήματα και αν θέλει να διατηρείται ακμαίος και ζωντανός ακόμη και στα βαθιά του γεράματα. Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι τα προβλήματα δεν προκαλούνται πάντα ακαριαία, αλλά συχνά εκδηλώνονται σταδιακά και συνοδεύονται από πόνους ή ενοχλήσεις. Αν ο Spineworker δεν επέμβει έγκαιρα, τότε υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν σοβαρές φθορές ή βλάβες σε κάποιο σπόνδυλο, πράγμα που θα σημαίνει ότι η πλήρης αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας θα αργήσει να επιτευχθεί.

Τι είναι το ημιεξάρθρημα, υπεξάρθρημα, ημιεκτόπιση; SUBLUXATION
Το υπεξάρθρημα είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διαταραχή της θέσης (διάταξης) και τη λειτουργική συμπεριφορά κάποιων σπονδύλων. Στη Χειροπρακτική σπονδυλική εργασία, ημιεξάρθρημα subluxation λέγεται η μετακίνηση, η εκτόπιση, το μπλοκάρισμα, το γλίστρημα σπονδύλων. Δηλαδή, η μη σταθερή θέση ενός σπονδύλου. Θέση, δηλαδή, που κάτω από ομαλές, φυσιολογικές συνθήκες έπρεπε να έχει.

 

Στη σπονδυλική στήλη παρουσιάζονται ημιεξαρθρήματα (subluxations), μικρές αλλαγές θέσεων ενός, δυο ή περισσοτέρων σπονδύλων (δηλαδή ημιεκτόπιση ή πίεση στα μεσοσπονδύλια νεύρα που προκαλούν ενόχληση ή ερεθισμό, δυσλειτουργία της σπονδυλικής άρθρωσης, κακή ευθυγράμμιση ή βλάβη) πολλές φορές μετά από κάποια απότομη, βίαιη κίνηση.

 

Υπεξάρθρημα είναι ο όρος για τις αποκλίσεις της σπονδυλικής στήλης που προκαλούν συμπίεση και ερεθισμό των νευρικών οδών, πλήττοντας τα συστήματα οργάνων του σώματος. Τα υπεξαρθρήματα είναι ένα παράδειγμα φυσικής καταπόνησης των νεύρων που πλήττει το νευρωνικό έλεγχο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι συνθήκες καταπόνησης οδηγούν σε τροποποιημένα/αλλοιωμένα μέτρα της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και αυξημένη ευαισθησία σε μια σειρά ασθενειών. Συνήθως, η κατάσταση ενός ημιεξαρθρήματος ή ημιεκτόπισης, φανερώνεται με μια διαρκή μυϊκή σύσπαση. Οι ανταγωνιστικοί μύες κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης συσπώνται για να προστατέψουν τον σπόνδυλο από περαιτέρω υπεξάρθρωση (subluxation).  

 

Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος μεταξύ υπεξαρθρήματος (subluxation), πόνων και μυϊκής σύσπασης, που χειροτερεύει και διατηρεί την υπάρχουσα κατάσταση. Ένα υπεξάρθρημα (subluxation) που έχει δημιουργηθεί, διορθώνεται αναμφίβολα με την αγωγή (χειροπρακτικές αναπροσαρμογές και εξειδικευμένες - διορθώσεις). Οι αναπροσαρμογές και εξειδικευμένες - διορθώσεις επαναφέρουν τις ημιεξαρθρώσεις (subluxations) των σπονδύλων στη φυσιολογική τους θέση και κατάσταση. Όταν υπάρχει υπεξάρθρημα σε κάποιον σπόνδυλο, οι ηλεκτρικές διεγέρσεις (ώσεις) που μεταφέρονται μέσω του νευρικού συστήματος δεν μεταφέρονται επακριβώς και σαν συνέπεια δεν στέλνονται με ακρίβεια προς τον εγκέφαλο ούτε από τον εγκέφαλο προς το σώμα. Και έτσι έχουμε πρόβλημα (κακή υγεία).

 

Στις μέρες μας οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε δομοστατικές αστάθειες της σπονδυλικής τους στήλης. Για παράδειγμα η θέση που παίρνουμε καθημερινά στο γραφείο μας, στον τόπο εργασίας μας, στο θρανίο του σχολείου ή ακόμα και μπροστά στην τηλεόραση, ο τρόπος που οδηγούμε το αυτοκίνητο, το πώς καθόμαστε στο λεωφορείο, ακόμη και το πώς περπατάμε. Από έρευνες που έγιναν, αποδεικνύεται ότι βλαβερές είναι και οι συνεχείς κινήσεις που επαναλαμβάνονται καθημερινά σε εργαζομένους στα διάφορα εργοστάσια, αλλά και οι αθλητικές δραστηριότητες πολλές φορές δημιουργούν υπεξαρθρήματα (subluxations) στη σπονδυλική μας στήλη. 

Συνέπεια όλων αυτών είναι η δομοστατική ανισορροπία στην περιοχή, η οποία προκαλεί τη συμπίεση και τους ερεθισμούς των νωτιαίων νεύρων, με αποτέλεσμα τα όργανα και τα μέλη του σώματός μας που άμεσα ή έμμεσα εξαρτώνται από τις νευρικές ώσεις των νεύρων αυτών να εξασθενούν. 

 

Ενδεικτικά, μερικές ενοχλήσεις που οφείλονται σε υπεξαρθρήματα (subluxations) της σπονδυλικής στήλης είναι: πόνοι στον αυχένα, στον τράχηλο, στα πλευρά, στους βραχίονες, μυρμηγκίαση και εξασθένηση των άνω άκρων (μελών), πόνοι στο κεφάλι, ίλιγγοι, χάσιμο της ισορροπίας, ναυτία, συνεχείς και επίμονοι βόμβοι, σφυρίγματα στα αυτιά, νευραλγία και φλεγμονές της ρίζας των νωτιαίων νεύρων σε διάφορες περιοχές (μεσοπλεύριες νευραλγίες), ραχιαλγίες, οσφυαλγία με ή χωρίς μυρμηγκιάσεις, δισκοπάθειες και λοιπά.

 

Εν κατακλείδι, κατά βάση ημιεξάρθρημα ή υπεξάρθρημα (subluxation) είναι μια άρθρωση, η οποία δεν έχει εξαρθρωθεί, αλλά εμφανίζει κάποιο πρόβλημα και όταν κινείται και όταν βρίσκεται σε αδράνεια (δηλαδή ημιεκτόπιση ή πίεση στα μεσοσπονδύλια νεύρα που προκαλούν ενόχληση ή ερεθισμό, δηλαδή δυσλειτουργία της σπονδυλικής άρθρωσης, κακή ευθυγράμμιση ή βλάβη).

 

Η διόρθωση των σπονδυλικών υπεξαρθρημάτων γίνεται με ανώδυνους χειρισμούς που επεμβαίνουν στο σώμα με αυτόν τον τρόπο. Άρα επιτυγχάνεται η εξάλειψη της μηχανικής δυσλειτουργίας, η απελευθέρωση του νευρικού συστήματος και η επαναφορά της ομαλής λειτουργικότητας της σπονδυλικής στήλης και κατ' επέκταση και των οργάνων που σχετίζονται με αυτήν.​

 

Επίσης, τα σπονδυλικά υπεξαρθρήματα μπορεί να προκληθούν από υπερφόρτιση σωματικού, συναισθηματικού ή χημικού στρες. Όταν αυτοί οι τύποι του στρες υπερβούν τα όρια της ικανότητας προσαρμογής του σώματος, ξεκινάει ένας καταρράκτης που οδηγεί σε υπεξάρθρημα. Τα υπεξαρθρήματα προκαλούν διαταραχές στο νευρικό σύστημα με την έναρξη της εξής ακολουθίας γεγονότων.

 

·         Κακή ευθυγράμμιση ή και μη φυσιολογική κίνηση των σπονδύλων.

·         Στένωση των μεσοσπονδύλιων τρημάτων ή και ερεθισμός του νευρολογικού ιστού.

·         Επακόλουθη, σχετιζόμενη με ιστό ή υγρό πίεση στη νευρική ρίζα.

·         Μια προκύπτουσα παρεμβολή στη ροή των ψυχικών ερεθισμάτων.

 

Οι προσαρμογές της σπονδυλικής στήλης πιστεύεται ότι διορθώνουν τα υπεξαρθρήματα και εξουδετερώνουν αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις γιατί γίνεται ψηλάφηση στη σπονδυλική στήλη. Ο ασθενής είναι άτομο που κινείται και αλλάζει στάσεις διαρκώς, ενώ μόλις αρχίζει η αγωγή, παρατηρείται μια μεταβολή στην ισορροπία των μυών, καθώς το σώμα προσαρμόζεται σύμφωνα με την αγωγή και επιτρέπει πιο φυσιολογικές σχέσεις των σπονδύλων.

 

Τα δάχτυλα του spineworker διαβεβαιώνουν το άτομο ότι οι προσαρμογές στη σπονδυλική του στήλη άρχισαν. Καθώς αναλύει τη σπονδυλική στήλη πολύ σπουδαίο ρόλο παίζει το μυϊκό σύστημα γιατί όταν οι μύες βρίσκονται σε σύσπαση συμβάλλουν στον εγκλωβισμό των νωτιαίων νεύρων.

 

Όταν υπάρχει μια δυσλειτουργία των σπονδύλων, δημιουργείται στην περιοχή βιο-νευρομηχανική δυσλειτουργία (ημιεκτόπιση ή πίεση στα μεσοσπονδύλια νεύρα που προκαλούν ενόχληση ή ερεθισμό, δηλαδή δυσλειτουργία της σπονδυλικής άρθρωσης, κακή ευθυγράμμιση ή βλάβη). Οι μύες επηρεάζονται και το νευρικό σύστημα επίσης.

 

Είναι γνωστό ότι η νευρική ενέργεια διοχετεύεται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό μέσω της σπονδυλικής στήλης.

 

Στο ενδιάμεσο των σπονδύλων υπάρχουν οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι και τα τρήματα (ανοίγματα) από όπου βγαίνουν τα νεύρα.

 

​Όταν υπάρχει δυσλειτουργία των σπονδύλων σχεδόν πάντα έχουμε βιο-νευρομηχανική δυσλειτουργία που επηρεάζει αρνητικά τα σπονδυλικά νεύρα, προκαλώντας διάφορα προβλήματα, όπως αύξηση ή μείωση της νευρικής δραστηριότητας, της ροής του αίματος των αγγείων, καθώς επίσης επηρεάζονται και οι σπλαχνικές λειτουργίες με αποτέλεσμα να μην είμαστε καλά και να αρρωσταίνουμε.

Υπάρχει λόγος να ανησυχώ για υπεξαρθρήματα, αν η πλάτη μου δεν με πονάει; 
Κάθε υπεξάρθρημα είναι ένα πρόβλημα για τον οργανισμό του ανθρώπου, ακόμη κι αν δεν παρουσιάζει ούτε ένα δείγμα πόνου για να χρειασθεί να το φροντίσουμε. Ένα υπεξάρθρημα δημιουργεί μια κατάσταση, η οποία θα καταλήξει σε μη φυσιολογική λειτουργία. Ημιεκτόπιση ή πίεση στα μεσοσπονδύλια νεύρα που προκαλούν ενόχληση ή ερεθισμό, δηλαδή δυσλειτουργία της σπονδυλικής άρθρωσης, κακή ευθυγράμμιση ή βλάβη.

Είναι ένα ξεκίνημα για κάποιο μελλοντικό πόνο και πιθανή ασθένεια. Είναι αναγκάιο να βοηθάτε και να φροντίζετε τη σπονδυλική σας στήλη, όπως και κάθε άλλο μέλος του σώματος σαας, το οποίο πονάει. Μιας και το υπεξάρθρημα στη σπονδυλική στήλη δεν φαίνεται, μπορεί να το ξεχάσουμε για λίγο.

Τα σπονδυλικά νεύρα που περνούν μέσα από τη σπονδυλική στήλη μέσω ενός υπεξαρθήματος, αργά ή γρήγορα θα δηλώσουν ότι ερεθίζονται κι ενοχλούνται από την ανωμαλία που εμφανίστηκε.

Γιατί διαφέρει η κάθε συνεδρία από ασθενή σε ασθενή;
Σε όλα τα επαγγέλματα εναλλακτικών εργασιών υγείας, παρατηρείται διαφορά στη μέθοδο αγωγής που υιοθετείται. Για παράδειγμα, η επαναφορά ενός μετακινημένου σπονδύλου στη φυσιολογική του θέση μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους π.χ. με πίεση, στροφή, με ταυτόχρονη στροφή και πίεση, με τράβηγμα, με κίνηση, και με άλλους συνδυασμούς ενεργειών αγωγής που διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται από τις ειδικές ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του προβλήματος. Το κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις αγωγές είναι η δεξιοτεχνία από μέρους του ειδικού για τον εντοπισμό του πραγματικού προβλήματος και την αποκατάστασή του.