Παράβλεψη περιήγησης

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι είναι οι ανατάξεις (διευθετήσεις) και γιατί γίνονται. 
Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στην Οστεοπαθητική και στην Χειροπρακτική είναι οι ανατάξεις (διευθετήσεις). Ο όρος αυτός δεν είναι γνωστός σε άτομα που δεν έχουν έρθει σ’ επαφή με την Οστεοπαθητική και την Χειροπρακτική. Η ανάταξη, ή αλλιώς η επαναφορά των μετατοπισμένων σπονδύλων και οστών, δεν είναι μέθοδος συνηθισμένη, όμοια με τη χειρομάλαξη και την κινησιοθεραπεία. Είναι μια συγκεκριμένη αγωγή που γίνεται με τη δεξιοτεχνία των χεριών του οστεοπαθητικού ή του χειροπράκτη που επαναφέρει τη δομή των σπονδύλων στη φυσιολογική τους θέση.

Η μέθοδος των ανατάξεων δεν είναι ίδια για όλους. Είναι διαφορετική επίσης κι από συνεδρία σε συνεδρία. Είναι πάντα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κάθε ατόμου που υποβάλλεται σε Οστεοπαθητική ή Χειροπρακτική αγωγή. Είναι προσαρμοσμένη στα μηχανικά προβλήματα που παρουσιάζονται σε κάθε περιστατικό και συνεδρία.

Η πείρα έχει αποδείξει ότι μια ή δυο ανατάξεις δεν είναι αρκετές για να διορθώσουν μια μηχανική αταξία των σπονδύλων. Αυτό θα γίνει περισσότερο κατανοητό ακολουθώντας την παρακάτω σκέψη. Αν ένας σπόνδυλος κάνει μια μικρή στροφή προς τα δεξιά, οι αντίθετα ευρισκόμενοι μυς στην προσπάθεια τους να συγκρατήσουν τον σπόνδυλο, και ν’ αποτρέψουν τη στροφή, κάνουν συσπάσεις, τα νεύρα συμπιέζονται, οι τένοντες, τ’ αγγεία, οι σύνδεσμοι και γενικά τα περιαρθρικά στοιχεία διαταράσσονται και το όργανο που νευρώνεται απ’ τον αντίστοιχο σπόνδυλο νοσεί. Για να επανέλθουν στην φυσιολογική τους κατάσταση, είναι εύλογο ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος, ώσπου να γίνει πλήρης αγωγή.

 

Στο εξωτερικό υπάρχουν Οστεοπαθητικοί και Χειροπράκτες που έχουν εξειδικευτεί μόνο σε παιδιά. 

Τι κάνουν οι ανάταξεις
1.    Σταματάνε την πίεση που δέχεται το νεύρο στην έξοδό του απ’ το μεσοσπονδύλιο τρήμα.
2.    Σταματάνε το μυϊκό σπασμό, ώστε οι μυς και οι σπόνδυλοι να έχουν ελεύθερη ακτίνα κίνησης. 
3.    Απομακρύνουν τις ινώδεις συμφύσεις γύρω απ’ το μεσοσπονδύλιο τρήμα και σταματάνε τον ερεθισμό ή τη φλόγωση του νεύρου.
4.    Επαναφέρουν τη φυσιολογική δομοστατική ισορροπία του σώματος.
5.    Μεταβάλλουν τις εσωτερικές και ενδοκρανιακές πιέσεις.6.    Αποσυμπιέζουν αγγεία που προκαλούν αναιμία στα αντίστοιχα όργανα.
7.    Βελτιώνουν κι αποκαθιστούν τους μηχανισμούς του σώματος, έτσι ώστε η ομαλή δομή να σημαίνει ομαλή λειτουργία.
8.    Επαναφέρουν την ισορροπία μεταξύ συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.
9.    Μεταβάλλουν, αποκαθιστώντας την υδροστατική πίεση του υγρού της σπονδυλικής στήλης.
10.    Συντελούν στην καλύτερη εννεύρωση των αιμοφόρων αγγείων.
11.    Διασπούν τις διάφορες επίμονες αντανακλάσεις του πόνου.
12. Υποβοηθούν τα όργανα του σώματος να στέλνουν και να λαμβάνουν μηνύματα (με μορφή νευρικών ώσεων) ανεμπόδιστα από και προς τον εγκέφαλο.
 
Οι ανατάξεις (διευθετήσεις), ή αλλιώς η επαναφορά των μετατοπισθέντων σπονδύλων και οστών, είναι μια ορισμένη αγωγή η οποία γίνεται με τη δεξιοτεχνία των χεριών του οστεοπαθητικού ή του χειροπράκτη που επαναφέρει τη δομή των σπονδυλικών σωμάτων στη φυσιολογική τους θέση. Οι οστεοπαθητικοί και οι χειροπράκτες έχουν δαπανήσει πολλά χρόνια μαθαίνοντας την τεχνική τους.

​Είναι μια άκρως εξειδικευμένη διαδικασία. Χρειάζεται μεγάλη ακρίβεια και ιδιαίτερη προσοχή. Χρειάζεται σωστός χειρισμός και άριστη κατάρτιση. Οι ανατάξεις γίνονται μετά από βαθιά γνώση της ανατομίας, φυσιολογίας και δομοστατικής του μυοσκελετικού και του νευρικού συστήματος. Οι κινήσεις των χεριών γίνονται με μεγάλη ακρίβεια (κλάσματος χιλιοστού) και η δύναμη αλλά και η κλίση της κίνησης είναι ανάλογη πολλών παραγόντων. Λαμβάνονται υπόψη οι συντεταγμένες των δυνάμεων που ασκούνται (Μηχανική).

Πονάει ο ασθενής κατά την διάρκεια των ανατάξεων; 
Το αίσθημα που προκύπτει από μια οστεοπαθητική ή χειροπρακτική αγωγή είναι η ανακούφιση. Πολλοί το παραλληλίζουν με εκείνο που νιώθει κανείς όταν τεντωθεί. Οι οστεοπαθητικές ή χειροπρακτικές ανατάξεις όχι μόνο δεν είναι οδυνηρές, αλλά αντίθετα είναι ανακουφιστικές. Για έναν έμπειρο οστεοπαθητικό ή χειροπράκτη οι ανατάξεις είναι λεπτοί αλλά ακίνδυνοι χειρισμοί που δεν προκαλούν πόνο.

Υπάρχει κίνδυνος ή παρενέργειες απ’ την Οστεοπαθητική αγωγή;
Οι οστεοπαθητικές και οι χειροπρακτικές συνεδρίες είναι τελείως ακίνδυνες, όταν γίνονται από τα χέρια κάποιου έμπειρου οστεοπαθητικού ή χειροπράκτη. Ένας οστεοπαθητικός ή χειροπρακτικός διπλωματούχος, εκτός από τη θεωρητική του κατάρτιση κατά τη διάρκεια των σπουδών του (που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων όπως, Ανατομία, Φυσιολογία, Ανθρωπολογία, Βιολογία, Παθολογία, Μικροβιολογία, Νευρολογία), έχει ασχοληθεί στην πράξη με οστεοπαθητική ή χειροπρακτική αγωγή κάτω από την επίβλεψη των καθηγητών του. 


Άλλωστε, η οστεοπαθητική και η χειροπρακτική αγωγή είναι μια απόλυτα φυσική μέθοδος και προσέγγιση στα θέματα υγείας που μόνο καλό μπορεί να φέρει διότι βοηθάει ευεργετικά και δεν επεμβαίνει βίαια στις διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Πότε εμφανίζονται τ’ αποτελέσματα της Οστεοπαθητικής αγωγής;
Αυτό εξαρτάται:

•    από τη φύση του προβλήματος 
•    από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου που υποβάλλεται σε Οστεοπαθητική ή Χειροπρακτική αγωγή
•    από το πόσο χρονικό διάστημα υπάρχει το πρόβλημα
•    από τη συμμόρφωση του ατόμου που υποβάλλεται σε αγωγή στις υποδείξεις του οστεοπαθητικού ή χειροπράκτη, 
•    από το πόσο υγιεινή ζωή κάνει το συγκεκριμένο άτομο.

Ο Οστεοπαθητικός ή Χειροπράκτης δεν μπορεί να πει απόλυτα ότι θα απαιτηθεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με το που έρχεται σ’ επαφή με το άτομο που θα υποβληθεί σε Οστεοπαθητική ή Χειροπρακτική αγωγή. Άλλωστε όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες. Μπορεί να πει περίπου, αλλά όχι ακριβώς. Κι αυτό, γιατί θα εξαρτηθεί από την πορεία της οστεοπαθητικής ή χειροπρακτικής αγωγής και τη βελτίωση που θα παρουσιάζεται μετά από κάθε επίσκεψη. Οι περιπτώσεις τις οποίες έχει χειρισθεί ένας έμπειρος οστεοπαθητικός ή χειροπράκτης είναι πάρα πολλές, έχουν πολλά κοινά σημεία με το δικό σας πρόβλημα, αλλά ο οργανισμός κάθε ανθρώπου έχει μια ιδιομορφία, μια ιδιαιτερότητα την οποία πρέπει να σεβαστούμε.

Σε τι μπορεί να ωφελήσει η Οστεοπαθητική ορισμένες ομάδες ηλικιών και ατόμων; 
Τα νεογνά: 
Τη στιγμή κιόλας της γέννησής του το βρέφος υπόκειται σε έντονες πιέσεις της σπονδυλικής του στήλης και των άλλων του αρθρικών δομών και κατά συνέπεια χρειάζεται μια ειδική ανακούφιση απ’ το σοκ αυτό της γέννησης με ειδική οστεοπαθητική ή χειροπρακτική αγωγή.

Οι έγκυες και οι λεχώνες: 
Η σπονδυλική στήλη της εγκύου δέχεται αυξημένες πιέσεις λόγω της αύξησης του βάρους της. Υπάρχει πιθανότητα μετατόπισης κάποιου σπονδύλου, κυρίως στην οσφυϊκή μοίρα, η οποία φέρει και το μεγαλύτερο βάρος λόγω της κοιλιάς. Επίσης, η έγκυος γυναίκα δέχεται πολύ ισχυρή πίεση στις ιερολαγώνιες αρθρώσεις (γοφούς). Η Οστεοπαθητική και η Χειροπρακτική αγωγή όχι μόνο προλαμβάνει τέτοιου είδους προβλήματα, αλλά και ανακουφίζει τη μέλλουσα μητέρα. Μετά τη γέννηση, κατά την περίοδο λοχείας, χρειάζεται υποβοήθηση του οργανισμού της για την επαναφορά της σπονδυλικής της στήλης στην απόλυτα φυσιολογική της θέση, με ασφάλεια και με ανώδυνα μέσα.

Οι ηλικιωμένοι:
Η προληπτική και συντηρητική οστεοπαθητική και χειροπρακτική αγωγή, όπως εφαρμόζεται στα διάφορα οστεοπαθητικά ή χειροπρακτικά κέντρα των προηγμένων χωρών του εξωτερικού, έχει δώσει ζωντάνια, χαμόγελο, διάθεση για ζωή, σε πολλούς ηλικιωμένους που άλλοτε θεωρούσαν τον εαυτό τους «ξοφλημένο» λόγω του ότι «τους πήραν τα χρόνια».
Η Οστεοπαθητική και η Χειροπρακτική είναι ικανή ν’ απαλλάξει σε πάρα πολλές περιπτώσεις τους ηλικιωμένους από τη φοβία, τη μοιρολατρία, τον πεσιμισμό, να καταργήσει τα μπαστούνια και τους πόνους που συνήθως συνοδεύουν τις προχωρημένες ηλικίες. Εκείνοι που ασχολούνται με καθιστική εργασία, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για απόκτηση συνηθειών στη στάση τους, η οποία παραμορφώνει τη σπονδυλική τους στήλη και είναι πρόξενος πολλών ανωμαλιών. Η κατά διαστήματα προληπτική οστεοπαθητική αγωγή, τους βοηθά να διατηρήσουν το σώμα τους ακμαίο και χωρίς προβλήματα. Ειδικές οστεοπαθητικές ή χειροπρακτικές αναπροσαρμογές και εξειδικευμένες ανατάξεις - διορθώσεις για την πλάτη, τη μέση, τον αυχένα και τα άκρα, βοηθούν στην διατήρηση της κινητικότητάς τους και την εξάλειψη διάφορων συνηθειών που οδηγούν αναπόφευκτα στη δημιουργία προβλημάτων υγείας.

Οι αθλητές: 
Είναι γνωστό ότι οι ποδοσφαιριστές, οι καλαθοσφαιριστές, οι αθλητές του στίβου και άλλες κατηγορίες αθλητών, πάνω στην προσπάθεια τους να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, ακολουθούν εξοντωτικά προγράμματα προπόνησης, αλλά και κατά τη διάρκεια των αγώνων τους εντείνουν υπερβολικά τις δυνάμεις τους για μια καλύτερη απόδοση κι εμφάνιση. Αυτή η ένταση, οι πτώσεις τους, τα απότομα τινάγματα, τα ξαφνικά στριψίματα του κορμού, του αυχένα ή κάποιου μέλους του σώματός τους, μπορούν να προκαλέσουν παραμόρφωση μιας κάποιας άρθρωσης, που αν δεν προσεχθεί ιδιαίτερα και έγκαιρα πιθανόν να προκαλέσει μελλοντικές ανωμαλίες. Η Οστεοπαθητική και η Χειροπρακτική μπορεί και σ’ αυτή την περίπτωση να βοηθήσει προληπτικά αλλά και να αποκαταστήσει το πρόβλημα.

Ποιες μεθόδους χρησιμοποιεί ο Οστεοπαθητικός για τον εντοπισμό του προβλήματος του ασθενούς; 
Κάθε οστεοπαθητικός ή χειροπράκτης ακολουθεί μια δική του μέθοδο εξέτασης και αγωγής, όπως άλλωστε κάνουν όλοι όσοι ασχολούνται με την υγεία. Κατά κανόνα, ο οστεοπαθητικός και ο χειροπράκτης συζητάει με το άτομο το πρόβλημά του και ζητάει λεπτομέρειες για το πώς συνέβη, πότε το έπαθε, αν είχε προηγούμενες ενοχλήσεις, αν τυχόν καθυστέρησε να έρθει να τον συμβουλευθεί. 
Επίσης τον ρωτάει αν έχει υποβληθεί για το ίδιο πρόβλημα σε άλλου είδους συνεδρία, μελετάει τις τυχόν ακτινογραφίες που έχει προσκομίσει ο ασθενής, ζητάει να μάθει το ιστορικό της υγείας του γενικά, ερευνά την περίπτωση ύπαρξης κληρονομικών επιβαρύνσεων ή προδιαθέσεων του ασθενούς. Οι ερωτήσεις είναι πολλές και πιθανόν παράξενες. Ο οστεοπαθητικός ή ο χειροπράκτης όμως έχει τους λόγους του που ρωτάει. Ακόμα και μία άσχετη ή ασήμαντη πληροφορία του ατόμου μπορεί για εκείνον να είναι πολύτιμη και που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της οστεοπαθητικής και χειροπρακτικής αγωγής, που θα επιλέξει για την περίπτωση του. Έχει παρατηρηθεί μια επιφυλακτικότητα, κάποιο «κούμπωμα» των ατόμων όταν έρχονται σ’ επαφή με κάποιον που θα ασχοληθεί με το πρόβλημα υγείας τους. 

Κάθε οστεοπαθητικός ή χειροπράκτης ακολουθεί μια δική του μέθοδο εξέτασης και αγωγής, όπως άλλωστε κάνουν όλοι όσοι ασχολούνται με την υγεία. Κατά κανόνα, ο οστεοπαθητικός και ο χειροπράκτης συζητάει με το άτομο το πρόβλημά του και ζητάει λεπτομέρειες για το πώς συνέβη, πότε το έπαθε, αν είχε προηγούμενες ενοχλήσεις, αν τυχόν καθυστέρησε να έρθει να τον συμβουλευθεί. 
Επίσης τον ρωτάει αν έχει υποβληθεί για το ίδιο πρόβλημα σε άλλου είδους συνεδρία, μελετάει τις τυχόν ακτινογραφίες που έχει προσκομίσει ο ασθενής, ζητάει να μάθει το ιστορικό της υγείας του γενικά, ερευνά την περίπτωση ύπαρξης κληρονομικών επιβαρύνσεων ή προδιαθέσεων του ασθενούς. Οι ερωτήσεις είναι πολλές και πιθανόν παράξενες. Ο οστεοπαθητικός ή ο χειροπράκτης όμως έχει τους λόγους του που ρωτάει. Ακόμα και μία άσχετη ή ασήμαντη πληροφορία του ατόμου μπορεί για εκείνον να είναι πολύτιμη και που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της οστεοπαθητικής και χειροπρακτικής αγωγής, που θα επιλέξει για την περίπτωση του. Έχει παρατηρηθεί μια επιφυλακτικότητα, κάποιο «κούμπωμα» των ατόμων όταν έρχονται σ’ επαφή με κάποιον που θα ασχοληθεί με το πρόβλημα υγείας τους. 

Συνιστούν οι οστεοπαθητικοί τη λήψη φαρμάκων;
Η Οστεοπαθητική και η Χειροπρακτική αγωγή δεν περιλαμβάνει καθόλου φάρμακα. Η Οστεοπαθητική και η Χειροπρακτική προτείνει μια εναλλακτική λύση για τα προβλήματα, την αδιαθεσία, τον πόνο. Πιστεύει ότι τα φάρμακα είναι δηλητήρια που άμεσα ή έμμεσα βλάπτουν τον ανθρώπινο οργανισμό, γιατί το μόνο που κάνουν είναι να κουκουλώνουν προσωρινά τον πόνο και να δημιουργείται μια λαθεμένη εντύπωση. Τα φάρμακα δεν χτυπούν το κακό στη ρίζα του ούτε λαμβάνουν τον οργανισμό ολόκληρο υπόψη. Ενδιαφέρονται να κάνουν το όργανο που πάσχει και πονάει να σωπάσει. 

Η Οστεοπαθητική και η Χειροπρακτική έχουν ως βασικό της στόχο, όχι την καταπολέμηση των συμπτωμάτων, αλλά της αιτίας του προβλήματος. Εντούτοις, οι οστεοπαθητικοί και οι χειροπράκτες αναγνωρίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα φάρμακα ίσως να είναι απαραίτητα, αλλά δεν είναι το αντικείμενό τους να δίνουν φάρμακα. Άλλωστε οι Οστεοπαθητικοί και οι Χειροπράκτες κατα βάση δεν είναι ιατροί της Κλασικής ενφαρμάκου θεραπευτικής.

Ποια θέση κατέχει το λειτούργημα του Οστεοπαθητικού μέσα στο επιστημονικό στερέωμα των ανθρώπων που ασχολούνται με την υγεία; 
 Δυστυχώς στην Ελλάδα η άσκηση του λειτουργήματος του οστεοπαθητικού και του χειροπράκτη βρίσκεται στα πρώτα της στάδια. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη Οστεοπαθητική και Χειροπρακτική Παιδεία. Αντίθετα στο εξωτερικό η Οστεοπαθητική και η Χειροπρακτική έχουν αποκτήσει φήμη και ευρεία αποδοχή από τον κόσμο αλλά και το ιατρικό επάγγελμα. Κι αυτό όχι τυχαία. 
Για να γίνει κάποιος στην Αμερική για παράδειγμα οστεοπαθητικός ή χειροπράκτης χρειάζεται πενταετή φοίτηση σε ειδικό τμήμα Κολλεγίου ή Πανεπιστημίου και να διδαχθεί βασικότατα θέματα κοινά με κείνα που διδάσκονται οι γιατροί της Κλασσικής Ιατρικής (Ανατομία, Παθολογία, Φυσιολογία, κλπ). 
Μετά τη θεωρητική εκπαίδευση απαιτείται επίσης διετής πρακτική εξάσκηση σε κλινικές ή νοσοκομεία κάτω από την επίβλεψη ειδικών καθηγητών και οστεοπαθητικών. Εκτός αυτού, η φήμη που έχουν αποκτήσει οι οστεοπαθητικοί και οι χειροπράκτες στο εξωτερικό οφείλεται σ’ ένα ακόμη ουσιαστικότατο παράγοντα: Τα έργα τους αποδεικνύουν το πόσο χρήσιμο λειτούργημα επιτελούν και πόση επιτυχία έχουν. Το επάγγελμα του οστεοπαθητικού και του χειροπράκτη ανεβαίνει διαρκώς και στις αναπτυγμένες χώρες του εξωτερικού ο αριθμός  των Πανεπιστημιακών Σχολών όπου αποφοιτούν οστεοπαθητικοί και χειροπράκτες πληθαίνει. Υπάρχουν και χώρες οι οποίες πρόσφατα άρχισαν να δημιουργούν Πανεπιστημιακή έδρα Οστεοπαθητικής ή Χειροπρακτικής.

Υπάρχει συνεργασία μεταξύ Οστεοπαθητικών και κλασσικών γιατρών;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Η ιστορία της Οστεοπαθητικής και της Χειροπρακτικής έχει χαραχθεί, τουλάχιστον στις πρώτες τους σελίδες, με κατά καιρούς αμφισβητήσεις των κλασσικών γιατρών στους νεοεμφανιζόμενους "θεράποντες", οστεοπαθητικούς και χειροπράκτες πριν ενάμιση αιώνα περίπου. Με την πάροδο όμως του χρόνου, καθώς οι επιστημονικές βάσεις της Οστεοπαθητικής και της Χειροπρακτικής τεκμηριώθηκαν και τα αποτελέσματα της Οστεοπαθητικής και Χειροπρακτικής ήταν εμφανή, οι αμφισβητήσεις μειώθηκαν κι έχουν εξαφανισθεί τελείως στις μέρες μας.
Ο οστεοπαθητικός και ο χειροπράκτης έχουν κατακτήσει τη θέση που τους ανήκει μέσα στο χώρο της υγείας. Υπάρχουν βέβαια διαφορές αντιλήψεων και μεθόδων που υιοθετούνται για την επίτευξη του κοινού τους στόχου που λέγεται υγεία. Σε πολλές χώρες οι γιατροί της Κλασσικής Ιατρικής παραπέμπουν ασθενείς τους σε οστεοπαθητικούς και χειροπράκτες και αντίστροφα.

Nova Southeastern University of Osteopathic Medicine, όπου αποφοιτούν Οστεοπαθητικοί σήμερα. Ένα από τα πολλά πανεπιστήμια που υπάρχουν.
A.T. Still University School of Osteopathic Medicine in Arizona. 
Ένα από τα πολλά πανεπιστήμια ανά τον κόσμο όπου αποφοιτούν Οστεοπαθητικοί.

 

Χρειάζεται να επισκεπτόμαστε τον οστεοπαθητικό προληπτικά, ακόμη κι όταν δεν νιώθουμε πόνο ή ενόχληση; 
Η προληπτική οστεοπαθητική και χειροπρακτική αγωγή πρέπει να γίνει μέλημα κάθε ανθρώπου, αν δεν θέλει ν’ αντιμετωπίσει μελλοντικά προβλήματα κι αν θέλει να διατηρείται ακμαίος και ζωντανός ακόμη και στα βαθιά του γεράματα. Επίσης πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα προβλήματα δεν εκδηλώνονται όλες τις φορές ακαριαία, αλλά καλλιεργούνται σταδιακά και ωριμάζουν συνοδευόμενα με πόνους ή ενοχλήσεις. Αν ο οστεοπαθητικός ή ο χειροπράκτης δεν επέμβει έγκαιρα, τότε υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν σοβαρές φθορές ή βλάβες σε κάποιο σπόνδυλο, σε κάποια άρθρωση, πράγμα που θα σημαίνει ότι η πλήρης αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας θα αργήσει να επιτευχθεί.

 

Τι είναι το ημιεξάρθρημα, υπεξάρθρημα, ημιεκτόπιση; SUBLUXATION
Το υπεξάρθρημα είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διαταραχή της θέσης (διάταξης) και τη λειτουργική συμπεριφορά κάποιων σπονδύλων. Στην Χειροπρακτική ημιεξάρθρημα subluxation λέγεται η μετακίνηση, η εκτόπιση, το μπλοκάρισμα, το γλίστρημα σπονδύλων. Δηλαδή, η μη σταθερή θέση ενός σπονδύλου. Θέση, δηλαδή, που κάτω από ομαλές, φυσιολογικές συνθήκες έπρεπε να έχει. Στη σπονδυλική στήλη παρουσιάζονται ημιεξαρθρήματα (subluxations), μικρές αλλαγές θέσεων ενός, δυο ή περισσοτέρων σπονδύλων (δηλαδή ημιεκτόπιση ή πίεση στα μεσοσπονδύλια νεύρα που προκαλούν ενόχληση ή ερεθισμό, δυσλειτουργία της σπονδυλικής άρθρωσης, κακή ευθυγράμμιση ή βλάβη) πολλές φορές μετά από κάποια απότομη, βίαιη κίνηση. Υπεξάρθρημα είναι ο όρος για τις αποκλίσεις της σπονδυλικής στήλης που προκαλούν συμπίεση και ερεθισμό των νευρικών οδών, πλήττοντας τα συστήματα οργάνων του σώματος. Τα υπεξαρθρήματα είναι ένα παράδειγμα φυσικής καταπόνησης των νεύρων που πλήττει τον νευρωνικό έλεγχο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι συνθήκες καταπόνησης οδηγούν σε τροποποιημένα/αλλοιωμένα μέτρα της λειτουργίας του ανοσοποιητικού & αυξημένη ευαισθησία σε μια σειρά ασθενειών. Συνήθως η κατάσταση ενός ημιεξαρθρήματος ή ημιεκτόπισης, φανερώνεται με μια διαρκή μυϊκή σύσπαση. Οι ανταγωνιστικοί μυς κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης συσπώνται για να προστατέψουν τον σπόνδυλο από περαιτέρω υπεξάρθρωση (subluxation).  

Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος μεταξύ υπεξαρθρήματος (subluxation). πόνων και μυϊκής σύσπασης, που χειροτερεύει και διατηρεί την υπάρχουσα κατάσταση. Ένα υπεξάρθρημα (subluxation). που έχει δημιουργηθεί, διορθώνεται αναμφίβολα με την Χειροπρακτική αγωγή (χειροπρακτικές αναπροσαρμογές και εξειδικευμένες ανατάξεις - διορθώσεις). Οι χειροπρακτικές αναπροσαρμογές και εξειδικευμένες ανατάξεις - διορθώσεις επαναφέρουν τις ημιεξαρθρώσεις (subluxations). των σπονδύλων στη φυσιολογική τους θέση και κατάσταση. Όταν υπάρχει υπεξάρθρημα σε κάποιον σπόνδυλο, οι ηλεκτρικές διεγέρσεις (ώσεις) που μεταφέρονται μέσω του νευρικού συστήματος δεν μεταφέρονται επακριβώς και σαν συνέπεια δεν στέλνονται με ακρίβεια προς τον εγκέφαλο ούτε από τον εγκέφαλο προς το σώμα. Και έτσι έχουμε πρόβλημα (κακή υγεία)

Στις μέρες μας οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε δομοστατικές αστάθειες της σπονδυλικής τους στήλης. Για παράδειγμα: η θέση που παίρνουμε καθημερινά στο γραφείο μας, στον τόπο εργασίας μας, στο θρανίο του σχολείου ή ακόμα και μπροστά στην τηλεόραση, ο τρόπος που οδηγούμε το αυτοκίνητο, το πως καθόμαστε στο λεωφορείο, ακόμη και το πως περπατάμε. Από έρευνες που έγιναν, αποδεικνύεται ότι βλαβερές είναι και οι συνεχείς κινήσεις που επαναλαμβάνονται καθημερινά σε εργαζόμενους στα διάφορα εργοστάσια. Αλλά και οι αθλητικές δραστηριότητες πολλές φορές δημιουργούν υπεξαρθρήματα (subluxations). στη σπονδυλική μας στήλη. 

Συνέπεια όλων αυτών είναι η δομοστατική ανισορροπία στην περιοχή, η οποία προκαλεί τη συμπίεση και τους ερεθισμούς των νωτιαίων νεύρων, με αποτέλεσμα τα όργανα και τα μέλη του σώματός μας που άμεσα ή έμμεσα εξαρτώνται από τις νευρικές ώσεις των νεύρων αυτών να εξασθενούν. 

Ενδεικτικά μερικές ενοχλήσεις που οφείλονται σε υπεξαρθρήματα (subluxations). της σπονδυλικής στήλης είναι: Πόνοι στον αυχένα, στον τράχηλο, στα πλευρά, στους βραχίονες, μυρμηγκίαση και εξασθένηση των άνω άκρων (μελών), πόνοι στο κεφάλι, ίλιγγοι, χάσιμο της ισορροπίας, ναυτία, συνεχείς και επίμονοι βόμβοι, σφυρίγματα στα αυτιά, νευραλγία και φλεγμονές της ρίζας των νωτιαίων νεύρων σε διάφορες περιοχές (μεσοπλεύριες νευραλγίες), ραχιαλγίες, οσφυαλγία με ή χωρίς μυρμηγκιάσεις, δισκοπάθειες και λοιπά.
Εν κατακλείδι και κατά βάση ημιεξάρθρημα ή υπεξάρθρημα (subluxation) είναι μια άρθρωση η οποία δεν έχει εξαρθρωθεί, αλλά εμφανίζει κάποιο πρόβλημα και όταν κινείται και όταν βρίσκεται σε αδράνεια (δηλαδή ημιεκτόπιση ή πίεση στα μεσοσπονδύλια νεύρα που προκαλούν ενόχληση ή ερεθισμό, δηλαδή δυσλειτουργία της σπονδυλικής άρθρωσης, κακή ευθυγράμμιση ή βλάβη)


Η διόρθωση των σπονδυλικών υπεξαρθρημάτων γίνεται με ανώδυνους χειρισμούς, που λέγονται ανατάξεις σπονδύλων. Οι επιστήμονες χειροπράκτες είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι στο να επεμβαίνουν στο σώμα με αυτό τον τρόπο. Με τις ανατάξεις επιτυγχάνεται η εξάλειψη της μηχανικής δυσλειτουργίας, η απελευθέρωση του νευρικού συστήματος και η επαναφορά της ομαλής λειτουργικότητας της σπονδυλικής στήλης και κατ'επέκταση και των οργάνων που σχετίζονται με αυτήν.​

 

Επίσης τα σπονδυλικά υπεξαρθρήματα μπορεί να προκληθούν από υπερφόρτιση σωματικού, συναισθηματικού ή χημικού στρές. Όταν αυτοί οι τύποι του στρές υπερβούν τα όρια της ικανότητας προσαρμογής του σώματος ξεκινάει ένας καταρράκτης που οδηγεί σε υπεξάρθρημα. Τα υπεξαρθρήματα προκαλούν διαταραχές στο νευρικό σύστημα με την έναρξη της εξής ακολουθίας γεγονότων.

 

  1. Κακή ευθυγράμμιση ή και μη φυσιολογική κίνηση των σπονδύλων.
  2. Στένωση των μεσοσπονδύλιων τρημάτων ή και ερεθισμός του νευρολογικού ιστού.
  3. Επακόλουθη, σχετιζόμενη με ιστό ή υγρό πίεση στην νευρική ρίζα και
  4. Μια προκύπτουσα παρεμβολή στην ροή των ψυχικών ερεθισμάτων
  5. Οι προσαρμογές της σπονδυλικής στήλης πιστεύετε ότι διορθώνουν τα υπεξαρθρήματα και εξουδετερώνουν αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις. 

Πώς εντοπίζεται ένα υπεξάρθρημα από τον οστεοπαθητικό
Τα υπεξαρθρήματα εντοπίζονται κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Ο χειροπράκτης ελέγχει τη σπονδυλική σας στήλη με τα δάχτυλά του και ανακαλύπτει την κακή λειτουργία μεταξύ των τμημάτων της. Έχουν όμως επινοηθεί και συσκευές που επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της ψηλάφισης. Η ακτινοσκόπηση επίσης χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώσει το βαθμό της παραμόρφωσης, το βαθμό της φθοράς που έχει προκληθεί και για να βοηθήσει στην επιλογή της καλύτερης μεθόδου χειροπρακτικής αγωγής.

Γιατί ο οστεοπαθητικός ψηλαφεί τη σπονδυλική στήλη παρόλο που έχει στα χέρια του ακτινογραφίες του ασθενή; 
Οι ακτινογραφίες δίνουν μια ακριβή εικόνα της σπονδυλικής στήλης την ώρα που παίρνονται. Αλλά ο ασθενής είναι άτομο που κινείται και αλλάζει στάσεις διαρκώς. Μόλις αρχίζει η οστεοπαθητική ή η χειροπρακτική αγωγή, παρατηρείται μια μεταβολή στην ισορροπία των μυών, καθώς το σώμα προσαρμόζεται σύμφωνα με την αγωγή κι επιτρέπει πιο φυσιολογικές σχέσεις των σπονδύλων. Τα δάχτυλα του οστεοπαθητικού ή του χειροπράκτη τον διαβεβαιώνουν ότι οι προσαρμογές στη σπονδυλική σας στήλη άρχισαν.
Καθώς ο οστεοπαθητικός ή ο χειροπράκτης αναλύει τη σπονδυλική στήλη πολύ σπουδαίο ρόλο παίζει το μυϊκό σύστημα γιατί όταν οι μύες βρίσκονται σε σύσπαση συμβάλλουν στον εγκλωβισμό των νωτιαίων νεύρων.
Όταν υπάρχει μια δυσλειτουργία των σπονδύλων, δημιουργείται στην περιοχή βιο-νευρομηχανική δυσλειτουργία (ημιεκτόπιση ή πίεση στα μεσοσπονδύλια νεύρα που προκαλούν ενόχληση ή ερεθισμό, δηλαδή δυσλειτουργία της σπονδυλικής άρθρωσης, κακή ευθυγράμμιση ή βλάβη). Οι μύες επηρεάζονται και το νευρικό σύστημα επίσης.
Είναι γνωστό ότι η νευρική ενέργεια διοχετεύεται από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό μέσω της σπονδυλικής στήλης.
Στο ενδιάμεσο των σπονδύλων υπάρχουν οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι και τα τρήματα (ανοίγματα) από όπου βγαίνουν τα νεύρα.
​Όταν υπάρχει δυσλειτουργία των σπονδύλων σχεδόν πάντα έχουμε βιο-νευρομηχανική δυσλειτουργία που επηρεάζει αρνητικά τα σπονδυλικά νεύρα, προκαλώντας διάφορα προβλήματα όπως αύξηση ή μείωση της νευρικής δραστηριότητας, της ροής του αίματος των αγγείων, καθώς επίσης επηρεάζονται και οι σπλαχνικές λειτουργίες με αποτέλεσμα να μην είμαστε καλά και να αρωσταίνουμε.

Υπάρχει λόγος ν’ ανησυχώ για υπεξαρθρήματα, αν η πλάτη μου δεν με πονάει; 
Κάθε υπεξάρθρημα είναι ένα πρόβλημα για τον οργανισμό του ανθρώπου, ακόμη κι αν δεν παρουσιάζει ούτε ένα δείγμα πόνου για να χρειασθεί να το φροντίσουμε. Ένα υπεξάρθρημα δημιουργεί μια κατάσταση η οποία θα καταλήξει σε μη φυσιολογική λειτουργία. Ημιεκτόπιση ή πίεση στα μεσοσπονδύλια νεύρα που προκαλούν ενόχληση ή ερεθισμό, δηλαδή δυσλειτουργία της σπονδυλικής άρθρωσης, κακή ευθυγράμμιση ή βλάβη. Είναι ένα ξεκίνημα για κάποιο μελλοντικό πόνο και πιθανή ασθένεια. Θα έπρεπε να βοηθάτε και να φροντίζετε τη σπονδυλική σας στήλη, όπως και κάθε άλλο μέλος του σώματός σας το οποίο πονάει. Μιας και το υπεξάρθρημα στη σπονδυλική στήλη δεν φαίνεται, μπορεί να το ξεχάσουμε για λίγο. 
Τα σπονδυλικά νεύρα που περνούν μέσα απ’ τη σπονδυλική στήλη μέσω ενός υπεξαρθήματος, αργά ή γρήγορα θα δηλώσουν ότι ερεθίζουν κι ενοχλούνται από την ανωμαλία που εμφανίστηκε.

Βλέπει βελτίωση κάποιος που πάσχει από αρθρίτιδα όταν υποβληθεί σε οστεοπαθητική αγωγή; 
Ναι. Οι οστεοπαθητικοί και οι χειροπράκτες κάνουν καθημερινά διορθώσεις αρθριτικών καταστάσεων. Κάθε ιστός του σώματος ωφελείται από τη φυσιολογική νευρική λειτουργία και τον έλεγχο. Ο οστεοπαθητικός και ο χειροπράκτης, επίσης, θα σας δώσει σχετικές οδηγίες για την κατάλληλη διαιτητική τακτική που πρέπει ν’ ακολουθήσετε και πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστά ή κρύα επιθέματα όταν βρίσκεστε σπίτι σας.

Γιατί διαφέρει η μέθοδος οστεοπαθητικών χειρισμών από οστεοπαθητικό σε οστεοπαθητικό και από ασθενή σε ασθενή; 
Σε όλα τα ιατρικά επαγγέλματα παρατηρείται διαφορά στη μέθοδο αγωγής που υιοθετείται. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση των οστεοπαθητικών και χειροπρακτών. Για παράδειγμα, η επαναφορά ενός μετακινημένου σπονδύλου στη φυσιολογική του θέση μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Π.χ. με πίεση, στροφή, με ταυτόχρονη στροφή και πίεση, με τράβηγμα, με κίνηση, και με άλλους συνδυασμούς ενεργειών. Η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από την πείρα, την εκπαίδευση και τις προτιμήσεις καθενός οστεοπαθητικού ή ενός χειροπράκτη. 
Η μέθοδος οστεοπαθητικής και χειροπρακτικής αγωγής διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται από τις ειδικές ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του προβλήματος κάθε ασθενούς. Το κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις οστεοπαθητικές και χειροπρακτικές αγωγές είναι η δεξιοτεχνία από μέρους του οστεοπαθητικού ή του χειροπράκτη, για τον εντοπισμό του πραγματικού προβλήματος και την αποκατάστασή του.

Πολιτική για τα cookies

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣCOOKIEΔΙΑΡΚΕΙΑ
google.com_ga
_gat
_gid
1P_JAR
APISID
DV
HSID
NID
SAPISID
SID
SIDCC
SSID
UULE
Τα cookies στατιστικής ανάλυσης βοηθούν τους ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας να καταλάβουν πώς διαδρούν οι επισκέπτες με την ιστοσελίδας συλλέγοντας και αποστέλλοντας ανώνυμες πληροφορίες.